torsdag den 20. oktober 2016

Sådan præsenteres den smukke 101’er på Dansk Sejlunions klassebåds-site

Aphrodite 101er en elegant og smuk båd til tur- og kapsejlads, og at den også er hurtig og velsejlende står dens to konstruktører, Jan Kjærulff og Poul Elvstrøm, inde for.

De tegnede den smalle, moderne båd med høj rig, selvslående fok og velkomponeret dæks-layout i 1976 som en konkurrent til de jyske skærgårdstyper, BB-10 og Ylva, og 101’eren  blev straks internationalt berømmet for sin skønhed med slanke linier og flush-dæk.

At 101’eren også gør sig godt på kapsejladsbanerne vidner de mange kendte kapsejlere, der især i de første år var aktive i klassen: Ib Ussing Andersen, OL-vinderen Poul Richard Høj Jensen, Henrik Søderlund og Mads Christensen blandt andre - og Jonas Høgh Christensen har også gastet i 101’eren DEN-9. Ved et opvisningsstævne i Rungsted dystede OL-vinderen Valdemar Bandalowski i matchrace mod den nykårede America’s Cup-mester Dennis Conner netop i Aphrodite 101’ere.

Men 101’eren er til andet end kapsejlads. Selvom det lave dæk ikke overlader megen ståhøjde i salonen, er den med sine seks køjer, toilet og pantry flittigt brugt som tursejler, og det smalle skrog garanterer, at der altid er plads til en 101’er i feriehavnene. Den selvslående fok gør også Aphrodite 101’eren til et godt valg som day-cruiser og for den lille besætning - endog til singlehandsejlads, hvilket understreges af, at Jan Møller, der var den første skandinav, der sejlede Jorden rundt singlehand og non-stop (dog ikke i en 101’er!) har valgt båden til sin deltagelse i de store danske singlehand-sejladser, Danmark Rundt og Sølvroret.

Aphrodite 101 er en onedesign-klassebåd, som i Elvstrøm-Kjærulffs første tegninge havde en længde på 10,10 meter (deraf navnet). Men inden den blev sat i produktion, skar konstruktørerne lidt af hækken, og DEN-1 fik det let reducerede LOA på 9,95. Den var ejet af Jørgen Cramon og Erik Tinglev Larsen og viste sig hurtigt, at være alt for underdimensioneret i skroget pga. et fokus på vægtoptimering, der var karakteristisk for Kjærulff-Elvstrøms konstruktioner. Den kleine skrogtykkelse førte til, at de tynde skrogsider bulede ind på DEN-1 under Sjælland Rundt i 1976, så gasterne blev kastet ud af køjerne!. Derefter blev DEN-1 destrueret, og således er DEN-2, i mange år ejet af 101-klubbens tidligere formand Kisser Schnakenburg og Louis Schnakenburg, den ældste 101’er.

Der er således, trods navnet, aldrig produceret en 101’er, der er længere end 9,95 m, og den reducerede overaltlængde er iøvrigt populær blandt ejerne, når der skal betales pladsleje i feriehavne, hvor grænsen ofte er 10 meter!.

De første både blev bygget af Langelands Yachtværft, hvorefter Bianca-værftet overtog produktionen. Ejer af rettighederne var Jørgen Juul Rasmussen, der også var den, der oprindelig tog initiativ til, at få Kjæulff-Elvstrøm til at tegne den elegante101-skærgårdskrydser, der ikke tog hensyn til nogen måleregel. Den bygges nu på Års Yachtværft og kan købes fra Ott Yachts i Hamburg, som ejer formene.

Den smukke og velsejlende båd har især fundet et publikum langs Øresund, og Rungsted er hjemhavn for et stort antal 101’ere, hvoraf omkring 10 deltager i den ugentlige aftenmatch, hvor båden har egen start. Af samme årsag er det årlige danmarks- eller klassemesterskab, som arrangeres af Club 101, henlagt til farvandet ved Rungsted og Nivå.

(Lars Ranggaard og Niels Peter Munk)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Vælg en profil eller vælg anonym, for at skrive en kommentar. Tast derefter kommentaren, og tryk på send kommentar.