onsdag den 3. juni 2015

”Jollesejlads rundt om Fyn” i en 101’er.

En beretning fra Palby Fyn Cup 2015.

TV-2 fortæller os, at vejret vil blive rimeligt, men der forventes en frontpassage efter Svendborgsund, der kan give en del vind - og så må vi forvente hård vind efter Fynshoved – måske kuling. Nå ja, en enkel byge kunne der komme.
Det ser da meget rart ud
Oh, hvilken byge – det regnede i syv timer og 2/3 af turen var i hård vind til kuling. Allerede, da vi kom ind i selve Lillebælt, kom der vind på 17 sekundmeter. Både flækkede deres sejl og vi kæmpede med at holde båden på benene – mens vi bjærgede storsejlet. Men så forsvandt vinden næsten – og der var modstrøm. Vi prøvede at finde idvande under jyllandssiden ved den ny Lillebæltsbro, men vi fandt kun vindstille…

Og hvem var vi så? ”Kasper” DEN 15 fra Havnsø  og ”Kaffe”  DEN 48 fra Christianshavn. Michael og jeg besøgte Anders i ”Kaffe”, som gemte sig inderst i den smalle havn for de store både! – her uden støj fra hylende master lå den med nye sejl, ny rig og nyt treadmaster på dækket. Det så godt ud. Og det var godt. Det så vi i tiden efter starten kl. 1200,  hvor Anders tog voldsom afstand til os. Vi havde dog et trumfkort. Vi er målt med en Code 1, fra North Sails – så den skulle give os vinderchancer på den lange bane. Ak ja.
Ved Bogø/Assens forsvandt vinden næsten og vi sejlede op med en carbon båd – ikke ”Kaffe” !
 Vi lå som nr. 5 ved meldepunktet ved Helnæs, hvorpå vi begynde at rykke op i feltet. Kort efter kom der hård vind fra syd-sydøst. Vi måtte stryge storsejlet og sejlede på fokken resten af turen - helt forbi den røde tønde nord for Fynshoved.

Sejladsen i mørket på kryds i farvandet syd for Fyn  var en fantastisk oplevelse. Almindelige søvejsregler gælder efter 2200: ”Den der røde – den kommer da imod os – ka’ vi gå foran ham – hvor hurtig sejler han?”. Det var flot og spændende sejlads.

I Svendborgsund var der ”nerver på”. Medstrøm og kraftig vind med spring – bøjer der er svære at se, men det er en enorm fordel med selvslående fok i en sådan situation. Så der stod vi som nr. 2 i vores gruppe. Fra bøjen ved Turø Rev og nordpå slog vi rekord med fok alene: 11,4 knob – så blæser det!

Her kommer så det med ”jollesejlads ind”. I så meget vind opfører 101’eren sig som en jolle. Hvis man ikke passer på, kommer der vand i cockpittet. ”Kasper-skivet ” er ikke helt tæt og snart var der vand overalt nedenunder. Med tre mand kan man i sådant et vejr ikke gå ned og sove. En stor træthed begyndte at melde sig. Vi aftalte at se situationen an ved den røde bøje nord for Fynshoved. Her var vinden 14 sekundmeter med meget grov sø. Vi blev kylet rundt. Undervejs havde vi spændt topvant og undervant kraftig  op, men det var alligevel hårdt ved grejet og os. Vi vurderede, at tiden hjem til Havnsø og til Bogense var den samme.  Vi valgte – Havnsø. Det er hårdt at give op så sent.

Hjemme kunne vi se, at ”Kaffe” var gået til Kerteminde.
Hjemme kunne vi konstatere, at vi vil med igen. Arrangørerne af Cuppen er bare fantastiske –tjekkede og et godt koncept.

Så det er en opfordring til medlemmer af 101-klubben til at deltage:  Det er spændende, sjovt og en herlig mulighed for kammeratskab om bord.

Næste år bliver det nok 101 vejr – med brug for en Code 1.

Jesper Froda

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Vælg en profil eller vælg anonym, for at skrive en kommentar. Tast derefter kommentaren, og tryk på send kommentar.